Üdvözöljük honlapunkon!

  A gyor1944.hu honlapot a győri zsidóság tragédiájának emlékezetére hívtuk életre a holokauszt 70. évfordulója alkalmából.
  A győri Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér, valamint Győr Város Levéltára, illetve magánszemélyek birtokában lévő dokumentumok – fotók, digitalizált sajtóanyag, monográfiák – felhasználásával olyan digitális tárlatot hoztunk létre, amely a győri zsidóság múltját, a holokausztot megelőző időszakot fogja át, különös tekintettel az 1944-es eseményekre. A II. világháború idején Győr zsidóságának többsége a holokauszt áldozata lett, sokan pedig szétszóródtak.

  A virtuális tárlat alkalmat ad arra, hogy a webfelület látogatója objektív képet kapjon a holokauszt győri és megyei eseményeiről. Gyűjteményünkben Kemény József, Domán István összefoglaló munkáin, a Magyar-Izraeli Baráti Kör és Nagy István dokumentum-kötetein kívül a győri és a megyei sajtó 1944-es számaiban lapozgathatunk.
  A gyűjtemény részét képezik a holokauszt egyik áldozatának, Glück Józsefnek értékes korabeli fotói Győrről az 1900-as évek első feléből. A győri fényképészt 1944 májusában családjával együtt Auschwitzba deportálták.

  Köszönettel tartozunk Bana Józsefnek és Nagy Istvánnak, akik rendelkezésünkre bocsátották összegyűjtött anyagaikat! Köszönjük a Miniszterelnökség támogatását, amely Civil Alap – 2014 pályázati programjával lehetővé tette a honlap megvalósulását!

Dr. Horváth Sándor Domonkos    Dokumentumok >>>


Támogatók: